Kieftenburg 06 2020 Kieftenburg is de naam van een (dubbele)stolpboerderij en landerijen bij het dorpje Haringhuizen in de buurt van Schagen. Het is onzeker waar de naam vandaan komt. In West Friesland heet een kievit een "kieft". En kieften zijn er genoeg op het land rond "Kieftenburg". Het lijkt dus allemaal erg voor de hand te liggen.

Het is echter aannemelijker dat de naam komt van kijven of kiften. Ruzie maken om iets dus. In die context komt de naam in een aantal variaties wat vaker voor. Kiftenland, Kijfhoek etc. Er zal dus ooit wel eens ruzie geweest zijn om het land of de boerderij. Het moet in ieder geval al lang geleden zijn, want de naam "Kieftenburg" komt al eeuwen voor. In de kerkboeken van de "Willebrorduskerk" in Haringhuizen bijvoorbeeld, op grafstenen in die zelfde kerk maar ook op oude kaarten, zie het detail onder aan deze pagina uit een stafkaart welke dateert uit het eind van de 19e eeuw. Op de foto zoals de Kieftenburg er vandaag de dag uit ziet. (Juni 2020.)

 De kieftenburg ligt aan de Hogebierenweg 2 bij Haringhuizen. Op wikipedia is de Hogebierenweg ook te vinden met daarin een verwijzing naar de Kieftenburg. Ook heeft er in het "informatieblad Historisch Niedorp" een artikel gestaan in de uitgave van november 1998.

Kieftenburg 5Over beide publicaties enig commentaar. De Kieftenburg stond inderdaad tot het eind van de 19e eeuw midden in het land. (Zie het cirkeltje op de stafkaart.) In1878 is die boerderij op 18 december afgebrand. Daarna is ze een stukje noordelijker aan de Hogebierenweg herbouwd. Er was echter een probleem; er was sprake van ernstige onderverzekering. Om toch een boerderij te kunnen bouwen zijn er toen grote bouwkundige concessies gedaan. Als dakspanten normaal om de 60 cm liggen, kan dat -om materiaal te sparen- ook om de meter, om maar iets te noemen en zo ging het met alles.  Links de eerste steen, gelegd in de in 1879 herbouwde Kieftenburg. 

IMG 0985

De grafsteen van Yan Pieters van KIEFTENBURGH in de Willebrorduskerk. Helaas geen datering, De steen ziet er heel primitief uit en moet dus behoorlijk oud zijn. 

 In het informatieblad Historisch Niedorp wordt gesproken over de "ontluisterde" Kieftenburg en zo was het in de tweede helft van de 20-ste eeuw ook. De bouwkundige concessies van eerder begonnen zich te wreken en de boerderij was er zo slecht aan toe dat de bewoners een huis naast de Kieftenburg lieten bouwen om daar te gaan wonen. Enige jaren later is de Kieftenburg verkocht aan iemand met een bouwkundige achtergrond en dito relaties in de familiesfeer. Hij heeft de Kieftenburg opgeknapt en -volgens het informatieblad Historisch Niedorp- veel van zijn oude glorie teruggegeven. De betiteling "monumentaal pand" van Wikipedia is misschien wat zwaar aangezet, maar zo mooi als de Kieftenburg er nu bij ligt is hij nog nooit geweest. Medio 2020 heeft de huidige eigenaar een gedeelte van de boerderij ingericht als luxe B&B- en groepsaccommodatie onder de naam "Kieftenburg1879". Kijk hier voor meer informatie. 

Klik op één van de items in het menu links om meer te weten te komen over de kieftenburg. Wie waren de eigenaren van Kieftenburg? En hoe zit dat met de brand van de oude Kieftenburg in 1878!

Hieronder links een detail uit een oude stafkaart. Aan de Hooge Bierenweg de Kieftenburg, maar ook in het land op de plaats van de oude boerderij staan opstallen getekend.
Rechts een luchtfoto van de kieftenburg in 1951.

Kieftenburg 1951